turkmath.org

Türkiye'deki Matematiksel Etkinlikler


Prof.Dr. Erdoğan Şuhubi Vefat Etti

admin 21.05.2024

 

Prof. Dr. Erdoğan Şuhubi, 4 Ekim 1934 tarihinde İstanbul'da doğdu. Haydarpaşa Lisesi'nden 1951 yılında mezun olduktan sonra 1956 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'ni bitirdi. Aynı fakültenin Teknik Mekanik ve Genel Mukavemet kürsüsünde asistan olarak göreve başladı. 1959 yılında "Minimum Ağırlıklı Levhalar" başlıklı tezi ile doktorasını tamamladı. 1962 yılında Nükleer Enerji Enstitüsü'nü bitirdikten sonra Amerika Birleşik Devletleri'ne giderek 1962-1964 yılları arasında Purdue Üniversitesi'nde araştırmalar yaptı. Türkiye'ye döndüğünde dinamik magneto-elastiklik üzerine yazdığı tez ile 1964 yılında doçentlik unvanını aldı. 1968 yılında ABD'de Princeton Üniversitesi'ne misafir öğretim üyesi olarak davet edildi ve burada sürekli ortamlar mekaniği üzerine dersler verdi ve araştırmalar yaptı. 1970 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi'nde profesörlüğe yükseldi ve 1971 yılında Temel Bilimler Bölümü'nün Mekanik Anabilim Dalı başkanlığına atandı.

1970 yılından itibaren TÜBİTAK Marmara Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü'nün Uygulamalı Matematik Birimi'nin başkanlığını da yürüten Şuhubi, bilimsel çalışmalara başladığı günden itibaren mekanik alanında birçok araştırma yaptı ve yeni teorilerin geliştirilmesine katkıda bulundu. TÜBİTAK tarafından yayımlanan bir araştırmaya göre, Erdoğan Şuhubi'nin çalışmaları yabancı yazarlar tarafından en çok atıf yapılan Türk mekanik bilimcisi olmuştur. Şuhubi'nin statik ve dinamik elastiklik, çubuk teorisi, termoelastiklik, elastik dielektrikler, levha teorisi, nötron difüzyon teorisi ve doğrusal olmayan dalga yayılımı gibi mekanik dallarında yabancı dillerde yayımlanmış yaklaşık 40 bilimsel araştırması bulunmaktadır. Bu alana en önemli katkısı ise “mikromorfik teori” olup, klasik sürekli ortamlar ile atomistik yapılar arasında bir ölçekte yaklaşım yapmayı mümkün kılan Eringen-Şuhubi teorisi olarak anılmaktadır. 1974 yılında İngilizce olarak yayımlanmaya başlanan "Elastodynamics" adlı eseri, doğrusal ve doğrusal olmayan dinamik elastiklik teorisi üzerine kapsamlı ve doğru ilk çalışmadır. Prof. Dr. Erdoğan Şuhubi, 1976 yılında TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü kazanmıştır.

Prof. Dr. Erdoğan Şuhubi, 1993 yılında kurucu üyesi olduğu Türk Bilimler Akademisi, 1991 yılında üye olduğu Academia Europaea, 1980 yılında üye olduğu Uluslararası Mekanik ve Matematik Etkileşimi Derneği, 1976 yılında üye olduğu Türk Ulusal Teorik ve Uygulamalı Mekanik Komitesi (Uluslararası Teorik ve Uygulamalı Mekanik Birliği'nin Türkiye bağlantısı) , Türk Matematik Derneği, Mühendislik Bilimleri Derneği gibi birçok organizasyon ve kurumun üyesiydi.

Prof.Dr. Erdoğan Şuhubi, 21 Mayıs 2024 Salı günü sabaha karşı vefat etmiştir. Cenazesi 23 Mayıs Perşembe saat 9.30 İTÜ Maslak kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezinde yapılan anmanın töreninin ardından Teşvikiye Camisinde kılınan öğle namazını müteakip Üsküdar Bülbülderesi kabristanına defnedilmiştir.
 

Başlıca Kitapları:

  • Sürekli Ortamların Lineer Olmayan Mekaniğine Giriş (1965)
  • Akışkanlar Mekaniği (1968)
  • Thermo - Elastic Solids (Thermoelastic Solids, 1975, A. C. Eringen ile birlikte)
  • Elastodynamics (Elastodynamic, A. C. Eringen ile birlikte, 2 cilt, 1974-75)
  • Rijit Cisimler Dinamiği (1981)
  • Fonksiyonel Analiz (2001) İTÜ Yayınları

 

Kaynakça:
Türkiye Ansiklopedisi (1974), Büyük Larousse (1986), Ana Britannica (1987), İhsan Işık / Ünlü Bilim Adamları (Türkiye Ünlüleri Ansiklopedisi, 2013)


 

Dikkat: Tablonun altındaki formu doldurduktan bir müddet sonra yazdıklarınız aşağıdaki tabloda görünecektir.

 

Dikkat: Aşağıdaki formu doldurduktan bir müddet sonra yukarıdaki tabloda yazdıklarınız görünecektir.

 

TÜBA Bilimi Aydınlatanlar: Prof. Dr. Erdoğan Şuhubi Röportajı

 



İlgili Web Sayfası
 
Haber Arşivi

İLETİŞİM

Akademik biriminizin ya da çalışma grubunuzun ülkemizde gerçekleşen etkinliklerini, ilan etmek istediğiniz burs, ödül, akademik iş imkanlarını veya konuk ettiğiniz matematikçileri basit bir veri girişi ile kolayca turkmath.org sitesinde ücretsiz duyurabilirsiniz. Sisteme giriş yapmak için gerekli bilgileri almak ya da görüş ve önerilerinizi bildirmek için iletişime geçmekten çekinmeyiniz. Katkı verenler listesi için tıklayınız.

Özkan Değer ozkandeger@gmail.com

DESTEK VERENLER

ja2019

31. Journees Arithmetiques Konferansı Organizasyon Komitesi

Web sitesinin masraflarının karşılanması ve hizmetine devam edebilmesi için siz de bağış yapmak, sponsor olmak veya reklam vermek için lütfen iletişime geçiniz.

ONLİNE ZİYARETÇİLER

©2013-2024 turkmath.org
Tüm hakları saklıdır