turkmath.org

Türkiye'deki Matematiksel Etkinlikler


06 Nisan 2018, 14:30


Selçuk Üniversitesi Matematik Bölümü Genel Seminerleri

Dereceli (Fuzzy) Başlangıç Değer Problemleri Üzerine

Ömer Akın
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Türkiye

Dereceli (Fuzzy, Bulanık) kümeler ilk kez L.A. Zadeh tarafından 1965 yılında ortaya atılmıştır [1]. Zadeh bu kavramı gerçek hayatta belirsizlik içeren durumların modellenmesi için kurmuştur. Dereceli bir küme de her eleman üyelik fonksiyonu adı verilen μ(x) : X →[0, 1], fonksiyonu ile verilmektedir. Bu sayede bir elemanın herhangi bir kümeye aidiyeti için tam üye olma, üye olmama ve kısmi üye olma durumları ortaya çıkmıştır. Diferensiyel denklemler gerçek hayattaki olayları modellemek için kullanılan etkili yollardan biridir. Ancak çoğu zaman yetersiz veri, ölçümlerdeki hatalar veya başlangıç koşullarındaki eksiklikler, bu olayların tam olarak modellenmesinde yetersiz kalmaktadır. Bu yüzden bu belirsizlikleri göz önünde bulundurarak çözümler elde etmek için çeşitli yöntemler kullanılmıştır; bunlardan biri de dereceli diferensiyel denklemlerdir. Dereceli diferansiyel denklemler biyoloji, mühendislik, fizik ve birçok bilim dalında kullanılmaktadır. Örneğin, inşaat mühendisliği [2], hesaplamalı biyoloji [3], ekonomi modellemeleri [4], av-avcı modelleri [5], quantum optiği ve rölativite [6], hidrolik modellemeler [7], HIV modellemesi [8], ve petrol üretimi modellemesi [9] gibi birçok modellemede kullanılmaktadır. Özellikle dinamik sistemlerde veriler hakkındaki bilgilerin yeterli olmaması ile ortaya çıkan belirsizlikler altında gerçek olayı modellemek için dereceli diferansiyel denklemlerin kullanılması kaçınılmazdır [10]. Biz konuşmada öncelikle dereceli başlangıç değer problemlerinin tarihsel sürecini özetleyip bazı temel tanım ve kavramları vereceğiz. Daha sonra yapmış olduğumuz bazı çalışmaları vereceğiz.
Uygulamalı Matematik Türkçe
Fen Fakültesi Matematik Bölümü Seminer Salonu
Ek Dosya

selcukuniv 20.03.2020_14:07'de değişiklik yapıldı!


Yaklaşan Seminerler Seminer Arşivi
 

İLETİŞİM

Akademik biriminizin ya da çalışma grubunuzun ülkemizde gerçekleşen etkinliklerini, ilan etmek istediğiniz burs, ödül, akademik iş imkanlarını veya konuk ettiğiniz matematikçileri basit bir veri girişi ile kolayca turkmath.org sitesinde ücretsiz duyurabilirsiniz. Sisteme giriş yapmak için gerekli bilgileri almak ya da görüş ve önerilerinizi bildirmek için iletişime geçmekten çekinmeyiniz. Katkı verenler listesi için tıklayınız.

Özkan Değer ozkandeger@gmail.com

DESTEK VERENLER

ja2019

31. Journees Arithmetiques Konferansı Organizasyon Komitesi

Web sitesinin masraflarının karşılanması ve hizmetine devam edebilmesi için siz de bağış yapmak, sponsor olmak veya reklam vermek için lütfen iletişime geçiniz.

ONLİNE ZİYARETÇİLER


©2013-2024 turkmath.org
Tüm hakları saklıdır