turkmath.org

Türkiye'deki Matematiksel Etkinlikler


28 Kasım 2018, 15:00


İstanbul Üniversitesi Matematik Konuşmaları

Çevre Mühendisliği ve Matematik

Yasemin Kaya
İstanbul Üniversitesi, Türkiye

Mühendislik, matematik ve doğa bilimleri konusunda okuma, gözlemde bulunma, öğrenme, deneyim ve uygulama ile kazanılan bilgileri, doğadaki madde ve enerjinin insanlık yararına ekonomik olarak kullanılabilmesini sağlamak üzere yöntemler geliştirme amacıyla ve karar verme yeteneğiyle uygulamaya koyma işidir. Çevre mühendisi, çevrede yapılan tüm üretim ve tüketim faaliyetlerinin insan sağlığına, refahına ve doğal dengeye zarar vermeyecek biçimde planlanması için gereken önlemleri araştırır; su, toprak ve hava ortamlarında kalite kontrolleri yapar; fabrika atıklarının insan sağlığına zararlı hale gelmeye başladığı miktarı saptar; yerleşim merkezlerinde kanalizasyon, su ve yağmur suyu şebekesi gibi sistemlerin insan sağlığına en uygun biçimde tasarlanması ve yapılıp işletilmesi için gerekli önlemlerin alınmasına çalışır. Çevre mühendisliği bölümü 4 yıllık bir lisans eğitimidir. İlk yılında matematik, fizik ve kimya gibi temel dersler okutulmaktadır. Sonrasında ise bölüme dair dersler verilmektedir. Çevre mikrobiyolojisi, çevre kimyası, çevre mikrobiyoloji, hidrolik, hava ve su kaynaklarının geliştirilmesi; katı, sıvı ve gaz atıkların çevreye zararsız hale gelmesine yönelik dersler gibi birçok bölüm dersi bulunmaktadır. Çevre mühendisliği bölümünde ilk iki yıl Matematik I, Matematik II, Diferansiyel Denklemler, Nümerik Analiz gibi temel matematik dersleri verilmektedir. Bu dersler kapsamında öğrenci, fonksiyonlar, limit, türev, integral, sayısal integrasyon, fonksiyonal seriler, kompleks değişkenler ve uygulamaları, diferansiyel denklemler ve çözümleri, değişkenlerine ayrılabilen denklemler, lineer denklemler, homojen denklemler, yüksek mertebeden diferansiyel denklemler, homojen olmayan denklemler, hata analizi, nonlineer denklemlerin çözümü, interpolasyon-ekstrapolasyon işlemleri, regresyon hesapları, sayısal integrasyon ve lineer denklem sistemlerinin çözümü konularında bilgi sahibi olur.
Diğer Türkçe
İ.Ü. Matematik Bölümü D-II

iu 20.03.2020


Yaklaşan Seminerler Seminer Arşivi
 

İLETİŞİM

Akademik biriminizin ya da çalışma grubunuzun ülkemizde gerçekleşen etkinliklerini, ilan etmek istediğiniz burs, ödül, akademik iş imkanlarını veya konuk ettiğiniz matematikçileri basit bir veri girişi ile kolayca turkmath.org sitesinde ücretsiz duyurabilirsiniz. Sisteme giriş yapmak için gerekli bilgileri almak ya da görüş ve önerilerinizi bildirmek için iletişime geçmekten çekinmeyiniz. Katkı verenler listesi için tıklayınız.

Özkan Değer ozkandeger@gmail.com

DESTEK VERENLER

ja2019

31. Journees Arithmetiques Konferansı Organizasyon Komitesi

Web sitesinin masraflarının karşılanması ve hizmetine devam edebilmesi için siz de bağış yapmak, sponsor olmak veya reklam vermek için lütfen iletişime geçiniz.

ONLİNE ZİYARETÇİLER

©2013-2024 turkmath.org
Tüm hakları saklıdır