turkmath.org

Türkiye'deki Matematiksel Etkinlikler


04 Ocak 2019, 14:00


Selçuk Üniversitesi Matematik Bölümü Genel Seminerleri

Graf Teorinin Tarihçesi ve Bazı Uygulamaları ile Graflarda Bazı Enerji Çeşitleri

Ayşe Dilek Maden
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü, Türkiye

Bir kasaba halkının kasabada bulunan nehir üzerindeki köprülerden geçerek oynadıkları eğlenceli bir oyun sonucu ortaya çıkan Königsberg köprü problemi ile ilk örneği oluşan Graf Teori, matematiğin uygulamalı alanlarındaki yeni uygulamaları sayesinde dikkat çekmeye ve matematikçiler dışında diğer alanlardaki bilim insanlarının da çalıştığı bir alan haline gelmeye başlamıştır. Kabaca buradan anlaşılması gereken, grafların aslında gerçek hayattaki olayların matematiksel modelleri olup, bu modellerin matematiğin çeşitli alanlarında var olan teoriler yardımı ile çalışılması ile elde edilen matematiksel değer ve sonuçlardan faydalanarak grafların temsil ettiği gerçek olaylara ilişkin fikir yürütmektir. Akla gelebilecek örneklerden biri de Kimyasal Graf Teoridir. Bu teori, bir molekülün sahip olduğu özellikleri laboratuar ortamında oldukça vakit alıcı, hataya açık ve masraflı yöntemlerle çalışmak yerine, bu moleküle karşılık gelen moleküler grafın matematiksel özelliklerinin çalışılmasının yeterli olduğu fikirine dayalı olarak gelişmiştir. Grafların kimya dışında fizik, coğrafya, bilgisayar ağları, gökbilimi, sosyal olaylar, bulmacalar, oyunlar gibi daha bir çok uygulama alanları vardır. Seminerimizde; Graf Teorinin Königsberg köprü problemi ile başlayan tarihsel sürecinden ve bazı uygulama alanlarından bahsedilecek ve teori ile ilgili olarak ise, kimyasal uygulamalara da sahip grafların bazı enerji çeşitleri için elde edilmiş güncel çalışmalarım incelenecektir. Anahtar Kelimeler : Spektral Graf Teori, Incidence Enerji, Randic Enerji, Laplacian-like Enerji .
Çizge Kuramı ve Kombinatorik Türkçe
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik-İstatistik Seminer Salonu
Ek Dosya
İlgili Web Bağlantısı

selcukuniv 20.03.2020


Yaklaşan Seminerler Seminer Arşivi
 

İLETİŞİM

Akademik biriminizin ya da çalışma grubunuzun ülkemizde gerçekleşen etkinliklerini, ilan etmek istediğiniz burs, ödül, akademik iş imkanlarını veya konuk ettiğiniz matematikçileri basit bir veri girişi ile kolayca turkmath.org sitesinde ücretsiz duyurabilirsiniz. Sisteme giriş yapmak için gerekli bilgileri almak ya da görüş ve önerilerinizi bildirmek için iletişime geçmekten çekinmeyiniz. Katkı verenler listesi için tıklayınız.

Özkan Değer ozkandeger@gmail.com

DESTEK VERENLER

ja2019

31. Journees Arithmetiques Konferansı Organizasyon Komitesi

Web sitesinin masraflarının karşılanması ve hizmetine devam edebilmesi için siz de bağış yapmak, sponsor olmak veya reklam vermek için lütfen iletişime geçiniz.

ONLİNE ZİYARETÇİLER

©2013-2024 turkmath.org
Tüm hakları saklıdır