Türkiye'deki Matematiksel Etkinlikler
03 Şubat 2021, 14:00 Selçuk Üniversitesi Matematik Bölümü Genel SeminerleriBütünleşik Hesaplamalı Malzeme Mühendisliği Laboratuvarı Caner Şimşir Fonksiyonel mühendislik sistemlerinin geliştirilmesi değişik disiplinlerden, hatta aynı değişik uzmanlık alanlarının deneyimlerine ihtiyaç duymaktadır. Fakat, kısa zaman önce disiplinler arası entegrasyonun, malzemeler-imalat süreçleri-performans modeleri arasında iki yönlü bağlantıları gerektiren “Bütüncül Tasarım” ve “Hızlı Ürün Geliştirmeye” yeterli olmadığı farkedilmiştir. İmalat mühendisliği araştırmalarının en iddialı hedeflerinden birisi olan bu entegrasyonun gerekliliği, dünya çapında sınırlı sayıdaki başarı hikayesi eşliğinde “Endüstri 4.0” gibi konsorsiyumlar tarafından vurgulanarak dile getirilmiştir. Yine aynı belgelerde, bu amaca ulaşmak için en önemli araçların bilgisayar ortamında modelleme ve benzetim olduğu ve malzeme biliminin hesaplamalı mühendislikle bütünleştirilmesinin bu amaç için anahtar elementi olduğu belirtilmiştir. “Bütünleşik Hesaplamalı Malzeme Mühendisliği” (BHMM) de tam bu bağlamda ortaya çıkmıştır. BHMM entegrasyonun gerçekleşmesi için “çoklu-fizik modelleme”, “çok-ölçekli modelleme”, “yapay zeka” ve “büyük veri” çalışmalarının bütüncül şekilde yürütülmesini gerektirmektedir. Bu faaliyetler; elektronlardan, atomlara, atomlardan kristallere, kristallerden mühendislik bileşenleri gibi “çok-ölçekli” yapılara uzanan bir spektrumda aynı anda gerçekleşen ve etkileşen ısı/kütle iletimi, faz dönüşümleri, mekanik deformasyon, akışkanlar mekaniği ve elektromanyetizma gibi “çoklu-fizik” problemlerinin matematiksel modellenmesi ve çözümünü gerektirmektedir. Bu faaliyetler bağımsız olarak düşünüldüğünde çeşitli ilerlemeler kaydedilmiş olsa da, bunlar bir araya kesintisiz biçimde bir araya getirilmesi fizik, matematik, istatistik gibi birçok temel disiplinden de katkı gerektirmektedir. Bu konuşmada BHMMnin temel prensiplerinden, başarı hikayelerinden bahsedilecek ve özellikle matematikle olan ilişkisi vurgulanırken, bu alanın bir gerçek mi yoksa henüz bir vizyon mu olduğu tartışılacaktır.
NOT: Seminer İçin Zoom Platformu Kullanılacaktır. Seminere Katılmak İçin Aşağıdaki Linki Kullanabilirsiniz. Meeting ID: 941 1239 9989 Https://Zoom.Us/J/94112399989 Diğer Türkçe Zoom Platformu selcukuni 01.02.2021 |
Akademik biriminizin ya da çalışma grubunuzun ülkemizde gerçekleşen etkinliklerini, ilan etmek istediğiniz burs, ödül, akademik iş imkanlarını veya konuk ettiğiniz matematikçileri basit bir veri girişi ile kolayca turkmath.org sitesinde ücretsiz duyurabilirsiniz. Sisteme giriş yapmak için gerekli bilgileri almak ya da görüş ve önerilerinizi bildirmek için iletişime geçmekten çekinmeyiniz. Katkı verenler listesi için tıklayınız.
Özkan Değer ozkandeger@gmail.com
31. Journees Arithmetiques Konferansı Organizasyon Komitesi
Web sitesinin masraflarının karşılanması ve hizmetine devam edebilmesi için siz de bağış yapmak, sponsor olmak veya reklam vermek için lütfen iletişime geçiniz.