turkmath.org

Türkiye'deki Matematiksel Etkinlikler


07 Nisan 2021, 14:00


Selçuk Üniversitesi Matematik Bölümü Genel Seminerleri

Kağıt Katlama ve Matematik

Burçak Boz Yaman
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Türkiye

Kağıt katlama ya da diğer adı ile Origami kağıdın icadından bu yana süregelen bir kağıt sanatıdır. Tarih boyunca dini ritüellerden, sanatsal etkinliklere kadar farklı amaçlar doğrultusunda kullanılan kağıt katlama etkinlikleri bilim insanlarını da etkilemiş ve matematikçilerden, mühendislere, pedagoglardan eğitimcilere kadar farklı alanlarda kullanılmıştır. Örneğin Row (1966) bir kare kağıdın farklı şekillerde katlanması ile ortaya çıkan kat izlerindeki birçok geometrik yapıyı ve bu yapıların içindeki cebirsel ilişkileri incelemiştir. Kağıt katlayarak yapılan geometrik incelemelere Huzita-Justin aksiyomları adı verilen 7 aksiyom temel oluşturmaktadır. Kağıt katlama geometrik incelemelerin kağıdın görselliğinden yola çıkarak kolaylıkla yapılabilmesini sağlarken, bir taraftan da tarihte oldukça ünlü bazı problemlerin çözümünü de ortaya çıkarmıştır. Buna bir örnek Öklid geometrisinde ölçüsüz cetvel ve pergel kullanılarak inşa edilemeyen “bir açıyı üç eş parçaya bölme” problemi verilebilir.

Haga (2008) Origamics adlı kitabında Pisagor teoreminin yanı sıra kendine ait üç teoremi de kağıt katlama yolu ile incelemiş ve katlama temelli bazı problemler önermiştir. Tüm bu çalışmalardan kağıt katlamanın matematiksel incelemelere yönelik alternatif bir bakış açısı sunduğu söylenebilir. Bu sunumda öncelikle kağıt katlamanın tarihçesinden bahsedilerek bir açıyı katlama yöntemi ile üçe bölme Haga’nın birinci teoreminin incelemesi yapılacaktır.

 


NOT: Seminer Için Zoom Platformu Kullanılacaktır. Seminere Katılmak Için Aşağıdaki Linki Kullanabilirsiniz. Meeting ID: 967 2599 8159 https://zoom.us/j/96725998159

Popüler Matematik Türkçe
Zoom Platformu

selcukuni 05.04.2021


Yaklaşan Seminerler Seminer Arşivi
 

İLETİŞİM

Akademik biriminizin ya da çalışma grubunuzun ülkemizde gerçekleşen etkinliklerini, ilan etmek istediğiniz burs, ödül, akademik iş imkanlarını veya konuk ettiğiniz matematikçileri basit bir veri girişi ile kolayca turkmath.org sitesinde ücretsiz duyurabilirsiniz. Sisteme giriş yapmak için gerekli bilgileri almak ya da görüş ve önerilerinizi bildirmek için iletişime geçmekten çekinmeyiniz. Katkı verenler listesi için tıklayınız.

Özkan Değer ozkandeger@gmail.com

DESTEK VERENLER

ja2019

31. Journees Arithmetiques Konferansı Organizasyon Komitesi

Web sitesinin masraflarının karşılanması ve hizmetine devam edebilmesi için siz de bağış yapmak, sponsor olmak veya reklam vermek için lütfen iletişime geçiniz.

ONLİNE ZİYARETÇİLER

©2013-2024 turkmath.org
Tüm hakları saklıdır