Türkiye'deki Matematiksel Etkinlikler
09 Mart 2022, 15:00 Galatasaray Üniversitesi Genel SeminerBeyân-i Kâide-i Cedîde: Bir Osmanlı Subayının Gräffe Yöntemine Yorumu Zehra Bilgin Osmanlı Devleti’nin 19. yüzyıldaki dikkat çeken askeri modernleşme hamleleri kapsamında çok sayıda öğrenci çeşitli Avrupa şehirlerine yükseköğrenime gönderilmiştir. Bu öğrencilerden biri de Mekteb-i Harbiye’de tahsil gören ve 1846 yılnda Viyana’daki askeri okula gönderilen Hamdi Efendi’dir. Buradaki eğitiminin dördüncü yılında Alman Matematikçi Karl Heinrich Gräffe’nin Die Auflösung der höheren numerischen Gleichungen (Yüksek Dereceden Sayısal Denklemlerin Çözümü) adlı makalesini Türkçe’ye çevirip şerh ederek Beyân-ı Kâide-i Cedide fî Halli Berâ-yı Muâdelât-ı Adediyye-i Âlîye (Yüksek Dereceden Sayısal Denklemlerin Çözümünde Yeni Bir Kuralın Açıklaması) adıyla Viyana’da yayımlamıştır. Günümüzde sayısal analizde “Gräffe Yöntemi” olarak bilinen bu çözüm yolu 20. yüzyılın başından itibaren araştırmacılar tarafından tekrar ele alınmış ve bazı iyileştirilmeler yapılmıştır. Konuşmada Hamdi Efendi’nin makalesinin matematiksel değerlendirmesi ve Gräffe’nin metni ile kıyaslanması üzerinde durulacak, ayrıca Hamdi Efendi’nin yöntemi genelleştirmeye dair yorumlarından bahsedilecektir. H306 sınıfı gsu2 04.03.2022 |
Akademik biriminizin ya da çalışma grubunuzun ülkemizde gerçekleşen etkinliklerini, ilan etmek istediğiniz burs, ödül, akademik iş imkanlarını veya konuk ettiğiniz matematikçileri basit bir veri girişi ile kolayca turkmath.org sitesinde ücretsiz duyurabilirsiniz. Sisteme giriş yapmak için gerekli bilgileri almak ya da görüş ve önerilerinizi bildirmek için iletişime geçmekten çekinmeyiniz. Katkı verenler listesi için tıklayınız.
Özkan Değer ozkandeger@gmail.com
31. Journees Arithmetiques Konferansı Organizasyon Komitesi
Web sitesinin masraflarının karşılanması ve hizmetine devam edebilmesi için siz de bağış yapmak, sponsor olmak veya reklam vermek için lütfen iletişime geçiniz.