Türkiye'deki Matematiksel Etkinlikler
13 Aralık 2023, 21:00 Yozgat Bozok Üniversitesi Matematik Bölümü Genel SeminerleriSplit Kuaterniyonlar ve Matrislerinin Cebirsel Yapısı Melek Erdoğdu Kuaterniyonlar; 1843 yılında, Irlandalı matematikçi Sir William Rowan Hamilton tarafından kompleks sayıların bir tür genelleştirmesi olan yeni bir sayı sistemi olarak tanıtılmışır. Kuaterniyonların keşfinden kısa bir süre sonra, James Cockle tarafından Cokuaterniyonlar kümesi tanıtılmıştır (Cockle 1849). Co-Kuaterniyonlar kümesi, zamanla birim elemanların pozitif ve negatif birimler olarak ikiye bölünüyor olmasından dolayı, split (bölünmüş) kuaterniyonlar olarak adlandırılmıştır. Split kuaterniyonlar, kuaterniyonlara benzer olarak değişmeli olmayan bir cebirdir. Fakat sıfır bölen, nilpotent eleman ve sıfırdan farklı idempotent eleman içerir. Bu sunumda, elemanları split kuaterniyonlar olan matrisler kümesi üzerindeki temel cebirsel işlemler tanıtılacak ve split kuaterniyon matrislerinin cebirsel yapısı incelenecektir. NOT: Yayın linki: https://ictima.bozok.edu.tr/fer-gif-xni-fhz (Giriş Kodu: 722305 ) Geometri Türkçe Çevrimiçi: İctima Programı İlgili Web Bağlantısı bozok 11.12.2023 |
Akademik biriminizin ya da çalışma grubunuzun ülkemizde gerçekleşen etkinliklerini, ilan etmek istediğiniz burs, ödül, akademik iş imkanlarını veya konuk ettiğiniz matematikçileri basit bir veri girişi ile kolayca turkmath.org sitesinde ücretsiz duyurabilirsiniz. Sisteme giriş yapmak için gerekli bilgileri almak ya da görüş ve önerilerinizi bildirmek için iletişime geçmekten çekinmeyiniz. Katkı verenler listesi için tıklayınız.
Özkan Değer ozkandeger@gmail.com
31. Journees Arithmetiques Konferansı Organizasyon Komitesi
Web sitesinin masraflarının karşılanması ve hizmetine devam edebilmesi için siz de bağış yapmak, sponsor olmak veya reklam vermek için lütfen iletişime geçiniz.