turkmath.org

Türkiye'deki Matematiksel Etkinlikler


12 Kasım 2014, 14:00


Gebze Teknik Üniversitesi Matematik Bölümü Seminerleri

Biyolojik Ağların Evrimi ve Matematiksel Özellikleri

Ayşe Erzan
İTÜ, Türkiye

Doğada ve toplumda birçok karmaşık sistemi betimlemenin en etkin yöntemlerinden biri, farklı birimlerin birbirleri ile etkileşimlerini bir ağ yapısı şeklinde tasvir etmekten geçiyor. İlginç olan şu ki, ağ yapıları birbirine benzeyen çok farklı sistemlerin bazı davranışları, barındırdıkları birimlerin özelliklerinden çok, bu yapılar tarafından belirleniyor. Böylece, biyolojik, ekolojik, jeolojik pek çok karmaşık sistemin türlü davranışlarını, ağ yapılarının matematiksel olarak modellenmesinden kestirebiliyoruz. Ağ yapılarının simetrileri, bağlanma sıklıkları gibi matematiksel özellikleri, üzerlerinde ne tür taşınım ya da yayınım olaylarının gerçekleşebileceğini, ya da rastgele kopmalara ne kadar dayanıklı olduklarını belirleyebiliyor. Yaşam bilimlerinde bireylerin, hatta hücrelerin, çok sayıda gen ve onların etkileşimlerinden oluşan genom ve çok sayıda protein ve onların etkileşimlerinden oluşan proteom gibi ağ yapıları tarafından yönetildiklerini biliyoruz. Bu ağ yapıları bir de kendi aralarında etkileşiyorlar! Bu konuşmada ağ yapılarını karakterize etmede kullandığımız bazı temel matematiksel kavramlar tanıtılacak, bunlardan yararlanarak ağ yapılarının bazı özellikleri hesaplanacak ve biyolojik sistemlerin evriminde rasgeleliğin oynadığı rol, biyolojik ağların oluşumu ile örneklenecek.
Modelleme ve Similasyon İngilizce
Department of Mathematics, Building I, Seminar room

admin 20.03.2020


Yaklaşan Seminerler Seminer Arşivi
 

İLETİŞİM

Akademik biriminizin ya da çalışma grubunuzun ülkemizde gerçekleşen etkinliklerini, ilan etmek istediğiniz burs, ödül, akademik iş imkanlarını veya konuk ettiğiniz matematikçileri basit bir veri girişi ile kolayca turkmath.org sitesinde ücretsiz duyurabilirsiniz. Sisteme giriş yapmak için gerekli bilgileri almak ya da görüş ve önerilerinizi bildirmek için iletişime geçmekten çekinmeyiniz. Katkı verenler listesi için tıklayınız.

Özkan Değer ozkandeger@gmail.com

DESTEK VERENLER

ja2019

31. Journees Arithmetiques Konferansı Organizasyon Komitesi

Web sitesinin masraflarının karşılanması ve hizmetine devam edebilmesi için siz de bağış yapmak, sponsor olmak veya reklam vermek için lütfen iletişime geçiniz.

ONLİNE ZİYARETÇİLER

©2013-2024 turkmath.org
Tüm hakları saklıdır